Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta
 
 
 
 
 


Kylätoimintaa Kairalassa on ollut hyvin pitkään. Maamiesseuran edeltäjä Kairalan maalaisyhdistys pani jo v. 1909 vireille suurisuuntaisen Kotiaavan kuivatushankkeen. Myöhemminkin maamiesseurassa hoidettiin kylän yhteisiä asioita. Esimerkiksi v. 1922 asetti maamiesseura toimikunnan telefooniosuuskunnan perustamista varten. Samassa kokouksessa myös koskivoimat päätettiin insinöörin toimesta tutkia ja punnita, josko Ala-Könkääseen, Kokkosnivaan, Mukkakoskeen ja Jänkäläiseen voitaisiin rakentaa sähköä tuottavat voimalaitokset. Hanke kuitenkin raukesi liian korkeisiin kustannuksiin ja muiden kylien haluttomuuteen yhteishanketta kohtaan.

Nykyisenkaltainen kylätoimintaliike alkoi viritä 1980-luvun alussa. Kairalaan kylätoimikunta perustettiin opettaja Erkki Pesosen aloitteesta v.1981. Rekisteröidyksi yhdistykseksi eli Kairalan Kyläseura ry:ksi se muuttui v. 1997. Heti alusta alkaen kylätoiminta on paljolti keskittynyt perinteen vaalimiseen. Vanhat valokuvat on kopioitu ja taltioitu. Kertomusperinne ja kylän historia on tallennettu. Vanhaa esineistöä on koottu Marttiinin pirttiin. Monet maisemanhoitotalkoot ovat avanneet pitkään peittymässä olleita näkymiä.  Maisemanhoitoon liittyen myös lammasaitoja on rakennettu. Kyläseuran pitkän tähtäimen ohjelmassa on ykkösasiana edistää ja vaalia kylän kulttuurimaisemaa.

                                                                                           

Urheiluseura Kairalan Kajastuksen toimitalo, jossa avajaistanssit olivat syksyllä 1965.     Talo on vireä kylän toimintakeskus.

Perinteeksi on tullut järjestää vuodesta 1983 lähtien heinäkuinen Kairalan Päivä. Juhlapäivän pitopaikaksi on vakiintunut Kajastuksen talo. On hieno asia, että seurantalolle kokoontuu juhlimaan joka kerta runsaasti väkeä myös muualtakin kuin Kairalasta. 

Purku-uhan alla ollut yli 250-vuotias Ollilan aitta onnistuttiin hankkimaan kyläseuralle 90-luvun alussa. Kookas kaksoisaitta jouduttiin kuitenkin siirtämään n. pari sataa metriä alkuperäiseltä paikaltaan.Siirto tapahtui talvella aitan alle rakennetun "reen" ja järeän traktorin sekä tietysti lukuisan talkooväen avulla. Seuraavana kesänä kyläseura talkoili siihen uuden pärekaton. Lopuksi aitta maalattiin punamullalla. Nyt kun aikaa on kulunut liki 25 vuotta alkavat aitan perustukset olla jo huonossa kunnossa. Niinpä kesällä 2014 kyläseura tulee järjestämään perustustalkoita. Hanketta on tukemassa myös Museovirasto. Aittamiljööseen kiinteästi kuuluvassa Ollilan vanhassa pihapiirissä kyläseura punamultasi  kaikkirakennukset. Lisäksi navettaan talkoiltiin uusi pärekatto.

Kansalaisopiston kurssityönä talkoiltiin miljööseen hyvin sopiva perinneaita. Aitan viereen pihlajien siimekseen kyläseura on pystyttänyt kylästä kertovan infotaulun. Myös vieressä oleva Ollilan talo on talkoillen punamullattu, samoin navettarakennus, johon vielä talkoiltiin pärekattokin.

 
Kyläseuran omistama, talkoilla siirretty, päretetty ja punamullattu aitta odottamassa uusien perustusten rakentamista. Etualalla talkoiltu pistoaita. 

 

Viereen rakennetun sorapedin ja uusitun puuperustuksen päälle 13 tn painava aitta nostettiin autonosturin voimin 17.8.2015. 

________________________________________________________________________________

Yhteystiedot: puheenjohtaja Kari Tallavaara, Kairavuopiontie 59, 98560 Kairala ,  Puh. 050 4100303, kari.tallavaara(at)pp.inet.fi